Joensuu sukujuhla ja -kokous 30.7.2022 Karjalantalossa Ilosaaressa
Sukuseuran viiden sukuhaaran ensimmäisen sukukirjan ”Näin Varikset lensivät” julkaisu oli sukuseuran hallituksen perusteena siihen, että tämä sukutapaaminen ansaitsi sukujuhlan. Sääennustajien lupaama sadesää kutistui aamupäivän tihkusateeksi, eikä se haitannut Kerubisalintäyteistä 140 Ilosaareen kokoontunutta Varisten sukuseuran juhlapäivää. Päivän ohjelmaa kiiteltiin antoisaksi, tasokkaaksi ja järjestelyjä onnistuneeksi. Muutenkin ilmapiiri oli rento ja sinne oli tultu avoimin iloisin mielin.
Päivä alkoi Suomen lipun nostolla salkoon. Samaan aikaan alettiin ottaa ilmoittautuneita vastaan ja etukäteen lounaan varanneet pääsivät Kerubi Ravintolaan ruokailemaan. Sukukirjojen jako- ja myynti-, sekä alle 100V-sukutietojen tilauspisteet oli järjestetty juhlasalin lämpiöön. Kirjojen ennakkomyynti onnistui hyvin ja välitön palaute kirjoista oli positiivinen. Kirjojen ulkoista ilmettä ja selkeää luettavuutta pidettiin onnistuneena.
Päivän ohjelma
Sukuseuran puheenjohtaja Paavo Varis avasi juhlan ja toivotti runsaslukuisen juhlaväen tervetulleeksi tänne Karjalan laulumaille sen kehtoon Karjalantalolle. Paikka on hyvin keskeinen Varisten Joensuun sukuhaaran ja Joensuun kaupungin historiassa. Sukukirjan työryhmänä on ollut sukuseuran hallitus, ja haasteina ovat olleet korona ja kova aikataulutavoite. Kirjojen painatus kustannusten voimakas nousu vuoden aikana vaatii nyt aktiivista myyntiä ja suvulta mahdollisimman paljon ostopäätöksiä, jotta hallituksen jäsenten antama laina saadaan maksettua. Oltiin tekemässä yhtä kirjaa, mutta materiaalia kertyi niin, että yhden sijasta piti painaa kaksiosainen sukukirja.
Sukujuhlan hartaan rukoushetken toimitti ortod. seurakunnan rovasti Iivo Suvanto yhdessä kanttorin kanssa. Etenkin täällä Pohjois-Karjalassa ovat luterilaisten ja ortodoksien väliset avioliitot olleet hyvin yleisiä. Iivo totesi hänen edesmenneellä vaimollaan olleen yhteys Joensuun Varis-sukuun.
Juhlan taiteellisen osuuden esitti kultaisen harmonikan voittaja v.2011 Joensuulainen Marko Kotilainen. Iloisena yleisöön menevänä kappaleena oli Variksen saappaat, jossa hän oli myöskin solistina. Lopuksi Marko säesti ”Paljon onnea vaan Jukka” yhteisonnittelulauluna 31.7.2022 70-vuotta täyttäneelle Jukka Varikselle Rautalammilta.
Joensuun kaupungin tervehdyksen esitti kaupungin viestintäpäällikkö Petri Varis, joka on Ilomantsin Varisten sukuhaarasta. Hän piti Karjalantaloa ja Kerubia erittäin onnistuneena paikkana tälle Varisten juhlakokoukselle. Samalla hän kiitteli puheessaan vapaaehtoistyötä, jonka voimin monia asioita Suomessa tehdään. Karjalantalo on syntynyt talkoovoimin ja myös sukuseuroja ja muita tärkeitä yhdistyksiä pyöritetään vapaaehtoistyöllä. Varis kiitteli puheessaan Varisten sukuseuran aktiivien ponnisteluja.
Anu kuuluu Varisten Rautalammen sukuhaaraan. Anu juhlapuhe 30.7.2022 sukujuhlassa (PDF).
Sukukirjan toimittaja, sukututkija Ari Kolehmainen kertoi yhteistyön ja sukututkimuksen käynnistymisestä Varis-suvun kanssa. Aluksi painopiste oli DNA-testeissä ja niiden tulosten analysoinnissa. Testien osalta onnistuttiin selvittämään jatkon varhaisvaiheiden sukututkimuksen kannalta keskeiset suvun isälinjojen jaot etenkin Viitasaaren-Pihtiputaan ja Pohjois-Karjalan sukuhaarojen osalta ainakin Heikki Antinpojasta s. noin 1585 lähtien. Heikin esi-isien ”evakkomatka” Pyhäjärvelle tuo katkoksen tähän sukuhaaraan, josta lähtien tämä sukuhaara kuuluu Koististen sukuun. Koistisia on ollut Pyhäjokiseudulla maantieteellisesti niin lähellä, että kohtaaminen on ollut mahdollinen. Tästä mahdollisesti johtuu Rautalammen ja Viitasaaren Varisten poikkeavat isälinjat. Rautalammin Olli Variksen sukuhaaran osalta ei ole syytä epäillä vastaavaa katkosta.
Lisäksi Ari selvitti molempien pääsukuhaarojen esi-isät ovat DNA-tulosten perusteella asuneet Savon alueella jo varhain rautakaudella. Rautalammin isälinja olisi elänyt 800–900-luvun tietämillä Saimaan itäisellä puolella ja Viitasaaren varisten isälinja puolestaan Saimaan länsipuolella, Mikkelin seutuvilla. Seuraavaksi hän käsitteli Varisten suvun alkuvaiheita eli leviämistä Rautalammin erämäihin ja edelleen kohti Pohjois-Karjalan joki- ja vaaramaisemia. Ari esitti vanhimpien karttaversioiden avulla sukuhaaroittain esi-isien asettumista uusille asuinsijoilleen. Edellä esitetty tausta-aineisto on laajasti Arin kuvaamana ”Näin Varikset lensivät” sukukirjassa.
Sukukirjan alussa oleva runo oli syntynyt Arin aamun juoksulenkillä sukukirjan onnistuneen nimen ”Näin Varikset lensivät” inspiroimana. Runoa on pidetty erittäin onnistuneena kuvaamaan vuosituhansia kestänyttä Varis-tarinaa. Lopuksi Ari kehui ja kiitti sukukirjan työryhmän ja hänen välistä hyvää yhteistyötä, jolla onnistuttiin tekemään hyvä sukukirja. Ari ilmaisi olevansa mielellään yhteistyössä sukuseuran kanssa jatkossakin.
Sukuseuran puheenjohtaja Paavo Varis luovutti kirjan toimittaja Ari Kolehmaiselle lahjana uuden Varisten sukukirjan ja kiitti sukuseuran puolesta hyvästä ja onnistuneesta yhteistyöstä. Samassa yhteydessä Paavo Varis lahjoitti kirjailija Helena Warikselle sukukirjan kiitoksena erittäin onnistuneista sukukirjan sukuhaarojen tarinaisuuksien alkuun tehdyistä nykyrunoista, jotka kuvaavat sukuhaarojen asuinpaikkojen tarinaa.
Pidettiin yhteinen kahvitauko Kerubi kellarissa, jonka aluksi otettiin ulkona yhteiskuva.
Joensuun sukuhaaran tarina ja osuus Joensuun kaupungin historiassa. Hannu Huikuri.
Warikset Pohjois- Karjalassa, Hannu Huikuri (PDF).
Varsinainen sukukokous
Pöytäkirja liitteineen. Lisäyksenä pöytäkirjaan: Selkien sukuhaaran varsinaiseksi jäseneksi sukuseuran hallitukseen tulee Liisa Kolmonen Liperin Ylämyllyltä. Hallituksen varajäsenet valitaan hallituksen kokouksessa. Pöytäkirja liitteineen jäsensivuilla.
Kiitokset ja päätössanat
Paavo Varis kiitti kaikkia mukanaolijoita hyvin sujuneesta sukujuhlasta ja -kokouksesta. Tilaisuudesta henki yhteenkuuluvuuden tunne ja halu viedä Varis-suvun tarinaa eteenpäin. Tilaisuuden lopuksi laulettiin Karjalaisten laulu seisaaltaan nousten, kuten tapana on Karjalan mailla ollut!
Seuraavaksi halukkaat pääsivät Hannu Huikurin johdolla opastetulle kiertoajelulle, jossa käytiin läpi Joensuun Varisten keskeiset asuinpaikat ja -alueet. Samalla käytiin tunnetulla Cederbergien hautamonumentilla, jossa lepäävät Pentti Wariksen vanhimman tyttären Anna Kristiinan ja Jakob Cederbergin perilliset.
Sitten laskettiin Suomen lippu salosta ja juhla oli päättynyt.